INDIA: Sirius, inima religiei hinduse?

Shiva - RudrakshaÎn sanscrită, Sirius este cunoscută ca MRGAVYADHA „vânătorul de cerbi” sau LUBDHAKA „vânătorul”. Ca Mrgavyadha, steaua reprezintă Rudra din scrierile vedice, prezentat ca Shiva/Siva în Ramayana, în religia hindusă, fiind o formă a lui Ishvara sau Dumnezeu. Foarte probabil, Rudra/Shiva este echivalentul lui Osiris/Seth din Egipt! Parte a trinităţii divine Trimurti, Shiva este zeul distrugerii, în timp ce Brahma (călare pe un ibis! vezi reprezentarea lui Thoth cu cap de ibis) este creatorul, iar Vishnu păstrătorul şi conservatorul. Totuşi, Shiva este văzut ca o forţă pozitivă a Universului, deoarece distrugerea este, în hinduism, urmarea firească a creaţiei. Considerat sursa oricărei activităţi, SHIVA era şi Prinţul suprem al dansului, care „dansa fără încetare”, simbolizând forţa creatoare a naturii. Potrivit mitologiei hinduse, Shiva are ca armă tridentul şi locuieşte în Muntele Kailash („Muntele de Cristal”, vârf din Munţii Himalaya, la graniţa dintre Tibet şi Nepal, loc sacru de pelerinaj pentru patru religi asiatice – hinduism, budism, jainism şi bön, şamanism tibetan). O imagine foarte interesantă a lui Shiva este cea în care este aşezat într-un cerc, mărginit de văpăi de foc, având patru braţe şi două aripi de flăcări, în timp ce execută dansul „tandava” pe trupul unui demon, care simbolizează tripla cetate spaţială demonică Triptura.[1] Printre soţiile lui Shiva se numără – Sakti (zeiţa vieţii şi morţii), care e totodată Kali (Cea Neagră, devoratoarea lumii), sau Uma (un gen de şopârlă!), dar şi Parvati (fiica munţilor Himalaya, zeiţa fertilităţii şi a puterii divine) şi ipostaza ei malefică, Durga (o formă a zeiţei supreme Devi, cea inaccesibilă, zeiţa războiului, călare pe un tigru / leu / taur / măgar / lotus, având trei ochi şi patru, opt sau zece braţe (!) cu care ţine diferite arme, printre care şi un arc încordat cu săgeată!). Cuvântul „Durga” în sanskrită înseamnă fort, cetate, un loc care este greu de cucerit sau atins.[2] Foarte probabil, Parvati/Durga este echivalentul lui Isis din Egipt!

south-arabia-2nd-3rd-century-a-d-_-the-sabaeans-were-an-ancient-people

Shiva - Rudraksha - Sirius - HinduismMerită să ne oprim puţin şi asupra lui RUDRA, numele cel vechi al lui Shiva, pe care scrierile vedice timpurii îl asociază cu vântul/furtuna şi cu vânătoarea (!), fiind invocat ca „Cel mai puternic dintre puternici”. Armele sale sunt arcul, săgeata (!) şi tridentul, iar simbolul său este Cerbul (!). Astfel, Rudra este numit şi „Arcaşul”, săgeata fiind un atribut esenţial (!). Deşi numele său este tradus ca „Urlătorul”, o etimologie alternativă arată că Rudra ar putea deriva din „Cel roşu, cel strălucitor”, dintr-o rădăcină pierdută rud- care al însemna rumenit sau sclipitor. O alta face trimitere la adjectivul „raudra” tradus prin „Cel sălbatic” sau „Zeul fioros/înverşunat/insuportabil”. Adjectivul de „shiva/siva”, tradus ca „binevoitor/propice”, apare în scrierile vedice târzii, când Rudra îşi schimbă definitiv numele în Shiva.[3]

Mrgavyadha is the star Sirius - The Presence of Siva - Pagina 40-41

Shiva - Rudraksha - Sirius - Hinduism - traducereToate aceste epitete ar putea descrie explozia lui Sirius B care „trăgea cu săgeţi” de meteoriţi către Pământ, dar cu timpul a devenit „binevoitor”, păstrând totuşi un potenţial distructiv? De asemenea, este interesantă simbolistica seminţelor din copacul „Rudraksha”, folosite ca mărgele de rugăciune (!), tradus ca „Ochiul lui Rudra” sau „Lacrimile lui Shiva”, concept important regăsit şi la egipteni sub numele de „Ochiul lui Ra/Osiris/Horus”! Ca paranteză, amintim şi de fii lui Rudra, cei 11 Rudras/Maruts (numiţi uneori, cei 11.000 din jurul lui Rudra/Shiva), parte dintre cele 33 de zeităţi ale panteonului hindus, descrişi ca fiind foarte violenţi şi agresivi, cu arme din aur, cu fulgere şi trăsnete, cu dinţi de fier şi răget de lei, locuind în nord, călătorind în care de aur trase de caii roşiatici (?!).[4]

A southern-Indian carved-stone stele depicting Shiva as a lingam - a makara head is at the top of the arch - the central area has two intertwining cobrasTot în India, Sirius apare şi ca MAKARA-JYOTHI[5] (Capricorn-Lumină/Sirius) în limba Malayalam şi are mari semnificaţii religioase pentru centrul de pelerinaj de la Templul Sabarimala, din Kerala (sud-vestul Indiei), închinat lui Ayyappan (contopirea dintre Shiva şi Vishnu), vizitat anual de milioane de pelerini hinduşi. Din 1991, s-a reintrodus accesul interzis femeilor cu vârste cuprinse între 10 şi 50 de ani. Templul este deschis publicului doar între 15 noiembrie şi 26 decembrie (Mandala Pooja, reprezintă cele 41 de zile ale sezonului anual de post şi pelerinaj), pe 14 ianuarie (Sărbătoarea Makaravilakku / Makara Sankranti, foarte importantă pe tot teritoriul Indiei, marchează intrarea Soarelui în semnul zodiacal Makara/Capricorn), pe 14 aprilie (Sărbătoarea Mesha Sankranti marchează începutul Anului Nou, prin intrarea Soarelui în semnul zodiacal al Mesha Rashi/Berbec, în calendarul Odia/Odisha, cultură indo-ariană din estul Indiei, cunoscută pentru cele mai vechi temple închinate Soarelui) şi în primele cinci zile ale fiecărei luni din calendarului Malayalam, solar şi sideral, utilizat din 825 d.Hr.

Senior Thantri of Sabarimala temple Kandararu Maheswararu and his grandson Rahul Easwar at a news conference in Kochi on Sunday. Photo - Vipin ChandranÎntr-o conferinţă de presă organizată la Kochi, pe 24 ianuarie 2011, cel mai înalt preot tradiţional hindus al Templului din Sabarimala, Kandararu Maheswararu, a ieşit public să răspundă acuzaţiilor de înşelătorie religioasă apărute în presă după tragediile de la Ponnambalamedu, unde 102 adepţi Ayyappan au murit în 2011 într-o învălmăşeală, adunaţi să vadă „Focul Sfânt” Makaravailakku, aprins pe 14 ianurie, considerat un miracol divin sau o păcăleală organizată de Travancore Devasvom Board (TDB). Preotul a clarificat diferenţa dintre credinţa că „Makarajyothi a fost o stea de pe cer” şi ritualul Makaravilakku, simbolica „flacără de candelă” manifestată pe vârful Ponnambalamedu („Dealul Templului de Aur”, la 4 km de Sabarimala, unde ar fi existat primul templu Ayyappan şi un mare habitat de tigri!), Jyothi fiind un fenomen celest, iar Vilakku, un foc aprins de familiile tribale din trecut, arătând că nu ştie cine/ce aprinde acest foc în zilele noastre. (Fenomen echivalent cu enigma aprinderii Luminii Sfinte de la Ierusalim în Ziua Învierii lui Iisus Hristos!) Preotul, în vârstă de 84 de ani, a fost secondat de nepotul său, Rahul Easwar, care a declarat că „Este o veneraţie simbolică şi cine îl provoacă este imaterial. Chiar dacă TDB o face, ce este în neregulă cu asta?”.

Ankh - Pyramidions copyAcesta a ţinut să explice încă o dată diferenţa dintre cele două manifestări, spunând că Jyothi (Lumina) a fost steaua Sirius, care a strălucit mai puternic în Noaptea Makarajyothi (14 ianuarie), iar Vilakku a fost focul făcut/apărut/coborât (de la un meteorit?) la Ponnambalamedu, simbolizat prin flacăra de candelă. „Cu alte cuvinte, [Lumina] Makarajyothi nu este făcută de oameni”, a reiterat Easwar, încheind că este o problemă de credinţă şi tradiţii religioase şi nu este potrivit să se conteste astfel de convingeri.[6] De asemenea, acest foc indică locul unde răsare Sirius în fiecare noapte de 13-14 ianuarie (prima zi din Makara), indicând şi direcţia Est către Sabarimala.

Varunadeva- Makara

Rudra requesting Brahma to calm downDupă cum puteţi observa, tradiţia hindusă de la Templul Sabarimala vorbeşte la trecut despre momentul când „Sirius a strălucit mai puternic în Noaptea Makarajyothi”, adică într-o anumită noapte din trecutul foarte îndepărtat s-a produs un anumit eveniment foarte important, iar de atunci oamenii sărbătoresc în fiecare an acest eveniment religios prin Makaravilakku, tradus generic prin „Flacără Sfântă”, dar care s-ar traduce mai exact prin „Focul Capricornului”. Dacă acest foc mai este sau nu produs, în zilele noastre, pe cale supranaturală este o altă problemă. Totuşi, nu putem să nu remarcăm faptul că această sărbătoare este, cumva, foarte asemănătoare cu sărbătoarea Paştelui la creştini, care în fiecare an sărbătoresc Învierea lui Domnului Iisus Hristos, chiar dacă aceasta s-a produs o singură dată, în urmă cu 2000 de ani!

Michelangelo-Pieta-Sirius-Capricorn

Capricorn 34a03d60e6cf1698dee888c8b6ca7ed6În concluzie, pare evident că, prin Makaravilakku (tradus liber prin „Focul Sacru al Capricornului”), adepţii Ayyappan sărbătoresc în fiecare an un anumit eveniment cosmic din trecut, pe care l-au numit Makarajyothi şi care s-ar putea traduce liber prin „Sirius, lumina Capricornului” sau, şi mai explicit, „Sirius călare pe constelaţia Capricornului” (!). Iisus s-a născut în zodia Capricornului (!!!)

Crescent moon Sumer crescent-moon-hittite-sirius Aphrodite-Crescent-Moon-Star-Sirius-Capricorn

Francisco de Holanda - De Aetatibus Mundi (1545) - p134Pe baza acestor date, pătrundem astfel într-o posibilă semnificatie mai profundă a misteriosului simbolul transcultural „Luna în creștere cu Stea” – “Luna în creștere” este, de fapt, semnul Capricornului în creștere, iar steaua este, cu siguranță, Sirius – “Soarele din spatele Soarelui”!

Ottokar II - King of Bohemia 1251-1276

mayan-calendar-sun-sirius-black-hole-26-000-years-2-copyOare să fie vorba de creşterea pe cer, prin apropierea nefirescă, a lui Sirius de Pământ, mai exact prin intersectarea sistemului Sirius cu sistemul nostru solar? Iar dacă sistemul Sirius conţine trei stele – Sirius A, B, C, posibil fiecare cu un sistem planetar propriu, vizibile evident pe cerul Terrei – oare oamenii ar fi putut să personifice aceste astre aducătoare de catastrofe (“Shiva Distrugătorul”), să zeifice personajele venite din acest triplu sistem planetar şi apoi să le suprapună în diverse legende, devenind o Trinitate indivizibilă în multe religii, formată fie din „trei fraţi”, fie dintr-o „familiei cu trei membri” – Sirius A = Vishnu/Isis (Mama), Sirius B = Rudra/Shiva/Osiris (Tatăl), Sirius C = Brahma/Seth (Fiul), toate acestea fiind indicate simbolic în harta constelaţiei Sirius în formă de “T” – Trimurti / Tau / Triskelion / Trinity?

DurgaTrebuie subliniat că Ayyappan/Dharmashasta, zeul venerat la templul Sabarimala (aflat în mijlocul a 18 [Luna în Tarot] dealuri, fiecare cu un templu, este al 19-lea [Soarele], plus vechiul templu Ponnambalamedu, al 20-lea [Judecata]) şi al cărui cult este direct legat de Sirius [17, Steaua], reprezintă contopirea/fiul dintre Shiva/Hara Distrugătorul şi Mohini/Hari, avatarul feminin a lui Vishnu Păstrătorul/Conservatorul (încarnat în Krishna şi Rama). O lucrare scrisă de un peregrin chinez care a vizitat India în secolul VI d.Hr., a lansat teoria că anticul templu de la Sabarimala, redescoperit în secolul XII, a fost budist la începuturi, închinat lui Avalokiteśvara („Domnul care se uită în jos”), un Bodhisattva care întruchipează compasiunea tuturor Buddha, dar identificat de erudiţii hinduşi ca fiind o epifanie a lui Hari-Hara (Vishnu-Shiva), Dharmashasta fiind considerat în sanscrită unul dintre cele 18 sinonime ale lui Buddha („Cel Treaz”).[7] Reconstruit după un incendiu în 1950, statuia centrală din piatră a lui Ayyappan a fost înlocuită cu o „panchaloha”[8], făcută dintr-un aliaj tradiţional din 5 metale (!) cu semnificaţie sacră, ţinut mult timp secret, folosit doar pentru statuile zeităţilor, compus din – aur, argint, cupru, fier (meteoritic) şi plumb/staniu/zinc. Mai merită subliniat că numele Ayyappan se formează din Ayya (Venerabil) şi Pan – adică Zeul Pan?! Dincolo de aceste diferenţe culturale, pare că ne învârtim în jurul unui singur punct. Aflat pe cerul nopţii – SIRIUS!

Chariot_wheel_of_Konark_temple_Culture of Odisha

theosophy_sealÎn concluzie, toate aceste credinţe par să indice evident că steaua Sirius se află în inima religiei hinduse (şi nu numai!), ascunsă sub diverse mituri, forme, nume şi legende modificate şi înflorite în decursul a mii de ani. Travancore Devaswom Board

Apropo, ce părere aveţi despre emblema organizaţiei religioase Travancore Devasvom Board?

 

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Shiva

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Durga

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Rudra

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Maruts / https://en.wikipedia.org/wiki/Rudras

[5] „Makarajyothi is a star: senior Thantri”. The Hindu.com (24 ianuarie 2011) (https://ro.wikipedia.org/wiki/Sirius#cite_note-Makarajyothi2011-103)

[6] http://www.thehindu.com/news/cities/Kochi/Makarajyothi-is-a-star-senior-Thantri/article15538404.ece

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/Sabarimala

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Panchaloha

Lasă un răspuns